Ontmoet de bewoners

wooninitiatief-de-wijde-mantel-norawooninitiatief-de-wijde-mantel-nora-b
wooninitiatief-de-wijde-mantel-pascalwooninitiatief-de-wijde-mantel-pascal-b
wooninitiatief-de-wijde-mantel-meeswooninitiatief-de-wijde-mantel-mees-b
wooninitiatief-de-wijde-mantel-chadiyyahwooninitiatief-de-wijde-mantel-chadiyyah-b
Wonen in De Wijde Mantel

Nora, Mees, Pascal en Chadiyyah wonen met hun ouders in Wooninitiatief De Wijde Mantel. Een woonerf met 6 gezinswoningen in De Glind bij Amersfoort. Huurwoningen die speciaal gebouwd zijn om als compleet gezin samen te (blijven) wonen met een meervoudig gehandicapte zoon of dochter. Zelfstandigheid en onafhankelijkheid als in een gewone straat. Met de kracht van een wooncollectief vanwege de aangepaste woningen en gemeenschappelijke voorzieningen.

OPEN DAG OP 7 OKTOBER

Pascal (31)

Op mijn twintigste ging ik weer thuis wonen

Pascal is een van de bewoners van De Wijde Mantel. Hij woonde twee jaar in een instelling, maar was daar niet op zijn plek. In het Wooninitiatief woont hij dicht bij zijn ouders en is tegelijkertijd zijn zelfstandigheid optimaal. Pascal eet ’s avonds bijvoorbeeld (graag) met zijn begeleider in de gemeenschappelijke ruimte. Zijn ouders krijgen aan het eind van de dag een seintje als hij op bed is gelegd.
Wonen in een wooninitiatief
BUREN +

Wat betekent het om te wonen in een ‘Wooninitiatief’? Het uitgangspunt van De Wijde Mantel is dat je buren+ bent. Net als in een gewone straat regelt iedereen zelf in alle vrijheid zijn eigen dingen. Maar er is meerwaarde, een plus, op het gebied van begrip, informatie-uitwisseling en gezamenlijk gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimtes. Er worden dingen samen georganiseerd, ondernomen en afgestemd. In De Wijde Mantel wonen allerlei soorten mensen. Grote en kleine gezinnen, jonge kinderen en volwassen kinderen. Sommige al sinds de start, 10 jaar geleden, anderen pas net een jaar.
Ruimte en rust
ZORGVERLENERS

Zorgverleners werken voornamelijk in het zorgappartement of in de gemeenschappelijke ruimte. Dit betekent voor ouders en broers en zussen dat zij in het gezinshuis de ruimte en rust hebben voor eigen bezigheden.

Door deze aanpak, zorg aan huis maar in andere ruimtes, kunnen ook de kinderen hun zelfstandigheid ontwikkelen en loskomen van hun ouders. Het eigen zorgappartement geeft het kind de ruimte een eigen leven te leiden, ondanks de afhankelijkheid van zorg.

Mees (13)

Een vrije vogel verveelt zich hier nooit

Thuis hoeft Mees zich nooit te vervelen. In de Wijde Mantel krijgt hij les, therapie en kan hij naar hartenlust muziek maken. Mees geniet enorm van wandelen, fietsen en paardrijden in de prachtige omgeving van De Glind. En wil hij wat anders, dan nemen zijn begeleiders hem mee op avontuur naar de stad. Voor vrij vogels als Mees is dit de ultieme plek.
Ondergebracht in een eigen stichting
ZELFSTANDIG

Wooninitiatief De Wijde Mantel is in 2006 ontwikkeld door de Rudolphstichting, een organisatie die zich ervoor inzet dat elk kind op kan groeien in een gezin. Inmiddels is het Wooninitiatief zelfstandig en ondergebracht in een eigen stichting die financieel toezicht houdt en bijvoorbeeld de verhuur en de toewijzing van de woningen regelt.
In De Glind bij Amersfoort
LANDELIJKE PLEK

De Wijde Mantel ligt mooi centraal in Nederland, namelijk in De Glind bij Amersfoort. Een groene, landelijke plek in een dorp met veel faciliteiten voor kinderen. In de regio is veel deskundigheid onder handbereik: diverse mogelijkheden voor dagbestedingen, revalidatiecentra en therapieën. Door de centrale ligging is er ook een groot potentieel aan zorgverleners beschikbaar.

Nora (20)

Ik heb mijn zus niet hoeven missen

Het gezin compleet, dat betekent wonen in het Wooninitiatief voor het gezin van Nora. Inmiddels is de grote zus van Nora het huis uit, maar in De Wijde Mantel zijn ze samen opgegroeid. Doordat er meerdere ruimten zijn (woonhuis, zorgappartement en gemeenschappelijk) kan de verzorging en begeleiding van het ene gezinslid goed gecombineerd worden met andere aspecten van het gezinsleven. De mate van contact tussen verzorgers/hulpverleners en de gezinsleden bepaal je zelf. Groot voordeel voor (puber) broers en zussen die op hun privacy gesteld zijn.
Gezinswoning met zorgappartement
DE WONINGEN

Een woning in De Wijde Mantel bestaat uit een gezinswoning met tuin met een inpandig, rolstoelvriendelijk zorgappartement dat voorzien is van een eigen badkamer en eigen ingang. De huizen zijn (overdekt) verbonden aan drie gemeenschappelijke ruimtes: een woonkamer met keuken, de binnentuin en een behandelkamer. Deze ruimten zijn ideaal voor ontmoeting, dagbesteding, koken en eten onder begeleiding, of als uitvalsbasis voor verzorgers en hulpverleners.

Het zorgappartement kan veel in contact staan met het woonhuis en enkel dienst doen als slaapkamer en verzorgingsruimte (vaak het geval bij jongere kinderen). Bij een volwassen kind kan het juist fungeren als een zelfstandige woonruimte. Net wat nodig en gewenst is.
Er is een woning beschikbaar
WONING HUREN?

Om een woning in Wooninitiatief De Wijde Mantel te kunnen huren, moet de gebruiker van het zorgappartement een meervoudige handicap hebben waarvoor intensieve zorg noodzakelijk is. Hiervoor moet een indicatie zijn afgegeven door het CIZ.

Het is mogelijk de huur van de gezinswoning en het zorgappartement mede te betalen met huurtoeslag en/of bijdragen uit het PGB. De kale huur voor de gezinswoning is 710 euro. Voor het zorgappartement en gebruik van de gemeenschappelijke ruimten wordt ook 710 euro huur gerekend. Hierbij komen servicekosten en een projectbijdrage.

In Wooninitiatief De Wijde Mantel bepaalt ieder gezin zelf hoe de zorg voor hun kind is georganiseerd. De ouders hebben de regie! De zorg wordt ingekocht via het persoonsgebonden pakket (PGB) of volledig pakket thuis (VPT). Lees hier meer over thuiswonen met zorg uit de Wlz.

Past wonen in De Wijde Mantel bij jullie gezin, of twijfel je daar juist over? Neem gerust contact op met Janneke Kuipers 0342-459 010 of info@dewijdemantel.nl

Chadiyyah (21)

Weglopen doe ik alleen nog naar mijn eigen huis

Chadiyyah maakt deel uit van een groot gezin, acht in totaal. Terwijl het drukke gezinsleven zich afspeelt in het woonhuis, heeft zij haar eigen rustige plekje in het zorgappartement. Chadiyyah zit niet in een rolstoel, maar zij heeft wel continue begeleiding nodig. Sinds ze in De Wijde Mantel woont is haar wegloopgedrag sterk verminderd. Voor het gezin van Chadiyyah en haarzelf biedt De Wijde Mantel de perfecte mix tussen zelfstandigheid en nabijheid.
10-jarig bestaan
FEEST

Eind september 2016 bestaat Wooninitiatief De Wijde Mantel 10 jaar. De bewoners, ouders, broers en zussen (ruim 20 personen) gaan er een onvergetelijke dag van maken. Met name voor de kinderen!

Eén van onze zorgverleners organiseert deze dag. Wat het gaat worden is een verrassing! Dat het leuk wordt weten we zeker. Wij zien er naar uit!
In De Wijde Mantel
ACTIVITEITEN

Een greep uit de activiteiten in de gemeenschappelijke ruimten van De Wijde Mantel.
  • Elke maand is er het Buurtbakkie, even bijkletsen met dorpsbewoners.
  • Therapiesessies NeuroMovement aan kinderen uit het dorp en daarbuiten.
  • Bewoner Mees krijgt dit schooljaar ‘officieel’ les in het ‘klaslokaal’. Er is een lesprogramma voor hem gemaakt in samenwerking met studenten Onderwijskunde UU.
  • Bijna elke avond wordt er lekker gekookt voor één van de kinderen.
  • Elke week een creatieve middag of 'science' proefjes.
  • In de herfst start de ‘kleur/schilderclub’ weer, voor jong en oud, onder leiding van een van de vaders

Wooninitiatief De Wijde Mantel

is mede mogelijk gemaakt door:

EEN VAN DE WONINGEN IS BESCHIKBAAR